Масло чорного кмину

Введення

Масло чорного кминуНасіння чорного кмину, культивованого в Саудівській Аравії, Ефіопії, Єгипті, Індії, США, Середньої Азії, Середземномор'ї, Закавказзі і Північному Кавказі, здавна і традиційно використовуються в якості пряної і ароматною кулінарної приправи (через широке застосування в кулінарії різних країн світу популярна східна пряність чорний кмин носить цілий ряд інших назв, серед яких - «чорнушка», «індійський кмин», «кумін, «зіра», «римський коріандр», «Джиро», «кмін», «шабруються»).

Але не менш знамениті з давніх пір насіння чорного кмину і отримується з них рослинне масло (масло чорного кмину) і в якості унікального за своєю цілющою силою засоби для лікування різних захворювань.

За даними сучасних археологічних досліджень історія застосування масла чорного кмину в народній медицині країн Азії, Африки, Середземномор'я і Близького Сходу налічує більше 3000 років. Про дивовижні лікувальні властивості масла чорного кмину згадували у своїх медичних трактатах знаменитий Гіппократ і давньогрецький фармаколог Діоскорид. Жителі Давнього Єгипту застосовували масло чорного кмину в якості натурального косметичного засобу і в складі протиотрути при укусах змій, а також вживали в їжу цей корисний рослинний продукт для поліпшення травлення, для позбавлення від глистів, для поліпшення роботи печінки, легенів і почек.Наібольшую популярність в древневосточной медицині масло чорного кмину отримало завдяки згадці про нього в Корані (пророком Мухаммедом масло чорного кмину було названо «засобом від усіх недуг, крім смерті»), а також завдяки прославлянню цього природного продукту в наукових працях Авіценною, який стверджував, що чорний кмин допомагає людині не тільки боротися з хворобами, але і сприяє підвищенню «життєвої сили», подоланню втоми і перевтоми. Варто відзначити, що і як багато століть тому, що володіє різноманітними лікувальними властивостями масло чорного кмину раніше знаходить також широке застосування в аюрведою (традиційній системі індійської ведичної медицини).

В даний час багато відомих фармацевтичні компанії різних країн світу додають насіння і масло чорного кмину в різні лікарські препарати (в якості фармакологічного сировини чорний кмин найбільш активно використовують в арабських державах і таких країнах як Франція, Німеччина, Італія, Великобританія, США) .Наиболее якісне масло чорного кмину, що містить у своєму складі максимальну кількість корисних вітамінів, мінералів та біологічно активних речовин, виробляють шляхом холодного пресування (віджиму) насіння чорного кмину, що містять у своєму складі до 36% цього цінного рослинного жиру. Сировина для виробництва масла чорного кмину, як правило, вирощують в екологічно чистих районах без застосування в процесі культивування будь-яких шкідливих для здоров'я людини хімічних речовин.

Масло чорного кмину, що представляє собою зеленувато-коричневу рідину, володіє гострим пряним ароматом і характерним терпким, терпким смаком. Варто зазначити що самими «м'якими» і ніжними за смаком і ароматом є масла чорного кмину, вироблені в Сирії та Туреччини. Олії з насіння чорного кмину, що поставляються з Ефіопії, Єгипту чи Саудівської Аравії, відрізняються більш насиченим смаком і ароматом.

Склад масла чорного кмину

Володіє скроню ХАРЧОВИХ и біологічною цінністю масло чорного кмін містіть у своєму складі более 100 різніх компонентів, 50 з якіх є каталізаторамі обмінніх процесів, что відбуваються в організмі людини.

У складі масла чорного кмін Присутні ненасічені и насічені жирні кислоти, фосфоліпіді (46% з якіх пріпадає на частко фосфатіділхолін), 15 амінокіслот (в т.ч. аргінін), з якіх 8 - незамінніх, каротіноїді (попередники вітаміну А), вітаміни Е , D, С, вітаміни групи B (B1, B2, B3, B6, B9), Різні макро- и Мікроелементи (калій, натрій, фосфор, кальцій, марганець, залізо, цинк, мідь, селен, нікель та ін.), фітостеролі (бета-ситостерин, кампестерін, стигмастерин та ін.), флавоноїди, дубильні Речовини, полісахаріді и моносахариди (глюкоза, ксилоза та ін.), алкалоїді, ензімі, сапоніні, трітерпенові сапоніні, Ефірні масла (до 1,3%).

Масло чорного кмину Багате корисностям для організму людини ненасіченімі жирними кислотами (більше 85%) (в жирнокислотного складу цього натурального Рослін продукту лідіруючу позицию займає лінолева поліненасічена кислота Омега-6 (до 58%), содержаніемононенасіщенной кислоти Омега-9 в маслі чорного кмін досягає 24 %). У складі масла чорного кмін такоже Присутні ї Інші жирні кислоти: пальмітінова (до 14%), стеаринова (до 3,5%), арахінова (до 1,2%), мірістінова (до 0,4%), ліноленова (Омега- 3) (менше 0,2%), пальмітолеіновая (около 0,1%).

Містяться в Олії чорного кмін незамінні Омега-6 и Омега-9 жирні кислоти спріяють поліпшенню роботи серцево-судінної, нервової и травної систем, відновленню нормального гормонального балансу та нормалізації ліпідного обміну, перешкоджають розвитку запальний процесів, а такоже благотворно вплівають на шкіру, відіграють Важлива роль у зміцненні імунітету и очіщенні організму людини від усілякіх шкідливих речовин.

корисні властивості масла чорного кминуВхідній до складу масла чорного кмін Вітамін Е, такоже як и ненасічені жирні кислоти, має протізапальну властівість, бере активну участь у формуванні імунітету, відновлює водний баланс шкірного покривив, покращує роботу Серце и судину. Крім того, цею потужній природний антиоксидант, что містіться в Олії насіння чорного кмін, благотворно впліває на роботу м'язової системи, значний мірою спріяючі підвіщенню фізичної сили и вітрівалості, відіграє найважлівішу роль у функціонуванні репродуктівної системи людини й необхідній для повноцінного ембріонального розвитку.

Потужном Ранозаживляющая здатність масла чорного кмін в значній мірі обумовлена ​​містяться в цьом продукті каротіноїдамі (превращающимися під вплива ферментів в організмі людини в антиоксидант-Вітамін А). Сінтезується з каротиноїдів Вітамін А спріяє актівній регенерації пошкодженіх ділянок кожи и слізовіх оболонок, стімулює синтез колагену , спріяє стабілізації уровня глюкози в крови. Необхідній для повноцінного формирование кісток и зубної емалі, а такоже для природного Вироблення статево гормонів, Вітамін А, такоже як и входять до складу Олії чорного кмін Вітамін Е і поліненасичені жирні кислоти, відіграє Важлива роль у зміцненні імунної захисту організму людини.

«Рослинні гормони» фітостеролі, високим вмістом якіх відрізняється масло чорного кмін, необхідні організму людини для природного Вироблення гормонів, провітаміну D и жовчніх кислот. Надаються імуностімулюючу, протівовоспалітельноеі бактерицидних дію, а такоже спріяють зменшеності вмісту в крови Цукров и холестерину, фітостеролі часто Використовують в якості складових компонентів різніх лікарських препаратів, призначеня для ПРОФІЛАКТИКИ та лікування серцево-Судіно, ендокрінніх, захворювань, захворювань передміхурової залоза.

Лікувально-профілактичні властивості масла чорного кмину

Багате необхідними організму людини вітамінами, мінералами і біологічно активними речовинами, насичене природними «антибіотиками» і імуностимуляторами, що володіє широким набором корисних властивостей (бактерицидну, протизапальну, протипаразитарну, протигрибкову, спазмолітичну, сечогінну, жовчогінну, болезаспокійливу і ін.) Масло чорного кмину протягом багатьох сторіч традиційно знаходить широке застосування в аюрведою, в народній медицині країн Близького Сходу, Азії, Африки та Кавказу.
Дослідження, проведені в 1992 році індійськими вченими довели, що масло чорного кмину є досить ефективним засобом боротьби з різними видами патогенних мікроорганізмов.В ході цих досліджень, зокрема, було виявлено, що по бактерицидній дії масло чорного кмину перевершує деякі види вельми популярних в офіційній медицині того часу синтетичних антибактеріальних препаратів, таких як ампіцилін, гентаміцин, тетрациклін та ін. Також було встановлено, що на відміну від отриманих штучним шляхом «антибіотиків», масло чорного кмину у боротьбі зі шкідливими для організму людини бактеріями (у тому числі і зі збудниками холери) діяло вибірково, не порушуючи баланс корисної кишкової мікрофлори і не викликаючи дисбактеріозу.

Користь масла чорного кмину для серцево-судинної системи. Комплекс, що складається з містяться в маслі чорного кмину ненасичених кислот Омега-6 і Омега-9, фітостеролів, флавоноїдів, вітамінів А, С і Е, ефірних масел, сприяє зміцненню і підвищенню еластичності стінок кровоносних судин, зменшенню ламкості і проникності капілярів, перешкоджає утворенню тромбів, знижує артеріальний тиск, сприяє зниженню вмісту в крові холестерину, запобігаючи утворенню небезпечних атеросклеротичних бляшок, а також купірує спазми кровоносних судин і перешкоджає розвитку запальних процесів у серцево-судинній системі. Роблять благотворний комплексний вплив на серце і судини масло чорного кмину при регулярному вживанні може принести відчутну користь у профілактиці та в складі комплексного лікування атеросклерозу, артеріальної гіпертонії, ішемічної хвороби серця, вегето-судинної дистонії, запальних захворювань серця і судин, захворювань, пов'язаних з порушенням мозкового кровообігу, варикозного розширення вен, тромбофлебіту, тромбозів.

Масло чорного кмину покращує роботу травної системи. Масло чорного кмину сприяє підвищенню апетиту, в значній мірі покращує перистальтику шлунка та кишечнику, має жовчогінну дію, відновлює нормальний баланс корисної кишкової флори, нормалізує кислотність шлункового соку, а також сприяє усуненню диспепсичних явищ, пов'язаних з порушенням травлення (відрижка, нудота, блювання, метеоризм, діарея). Містяться в олії чорного кмину фосфоліпіди покращують дезінтоксикаційну функцію печінки, сприяють відновленню клітинних мембран гепатоцитів, запобігають розвитку жирової дистрофії печінки. Входять до складу олії чорного кмину дубильні речовини, флавоноїди, вітаміни А і Е, поліненасичені жирні кислоти, фітостероли, цинк і марганець перешкоджають розвитку запальних і еррозівно-виразкових процесів в органах травної системи. Крім того, масло чорного кмину здавна і традиційно використовується в народній медицині як ефективного протиглистовою кошти. Введення в раціон харчування масла чорного кмину може бути дуже корисно для профілактики і в складі комплексного лікування гельмінтозів, дисбактеріозу, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, гастриту, ентероколіту, ентериту, коліту, жовчокам'яної хвороби, дискінезії жовчовивідних шляхів, панкреатиту, гепатиту, холециститу, холангіту, холецістохолангіта, стеатозу печінки, цирозу.

А також регулярне вживання олії чорного кмину також вельми корисно:

  • Хворим на цукровий діабет (до складу масла чорного кмину входять речовини, що регулюють рівень цукру в крові і беруть участь у природному синтезі інсуліну (серед таких речовин - вітаміни А, Е, D, B1, B3, фосфор, калій, цинк, марганець, селен, а також деякі амінокислоти)
  • Людям, хворим на ожиріння (що містяться в олії чорного кмину поліненасичені Омега-6 і Омега-9 кислоти та інші біохімічні компоненти цього рослинного продукту активно сприяють поліпшенню ліпідного обміну. ​​Саме тому красуні Давнього Єгипту вживали в їжу масло чорного кмину для збереження стрункої фігури)
  • Жінкам у період грудного вигодовування (масло чорного кмину при регулярному вживанні в їжу в значній мірі посилює лактацію - процес утворення та накопичення молока в молочній залозі годує грудьми жінки. Крім того, змазування маслом чорного кмину тріщин на сосках, що утворюються при годуванні груддю, сприяє їх ефективному і швидкому загоєнню).
  • При захворюваннях дихальних шляхів (має жарознижувальну, відхаркувальну та бронхорозширюючудію, що володіє протизапальну, протиалергічну, бактерицидну і противірусну властивістю масло чорного кмину при внутрішньому і зовнішньому застосуванні вельми ефективно в лікуванні бронхіальної астми, сезонної алергії, пневмонії, бронхіту, риніту, синуситу, гаймориту, ГРВІ, а також може принести відчутну користь в лікуванні кашлю, пов'язаного із захворюваннями органів дихання).
  • При захворюваннях жіночої та чоловічої репродуктивних систем. Містяться в олії чорного кмину вітаміни А і Е, фітостероли, цинк, марганець і селен в комплексі активно сприяють підвищенню лібідо і потенції, нормалізують вироблення тестостерону, благотворно впливають на процес сперматогенезу (сприяють збільшення кількості сперматозоїдів і підвищенню їх рухливості, покращують якість сперми), а також покращують кровопостачання органів чоловічої статевої сфери і перешкоджають розвитку в них запальних процесів. У зв'язку з цим масло чорного кмину рекомендують регулярно вживати в їжу при порушеннях еректильної функції, варикоцеле, простатиті, аденомі передміхурової залози, чоловічому бесплодіі.Благотворно впливає масло чорного кмину і на функціональний стан жіночої статевої сфери. Вхідні до складу цього рослинного продукту естрогеноподібні фітостероли, вітаміни Е і групи B, Омега-6 і Омега-9 жирні кислоти сприяють відновленню оптимального гормонального балансу в організмі жінки, а також запобігають розвитку пухлин і запальних процесів в органах жіночої репродуктивної системи. Саме тому введення в раціон харчування масла чорного кмину може принести користь при порушеннях менструального циклу, жіночому безплідді, мастопатії, а також при ряді запально-інфекційних і онкологічних захворювань жіночої статевої системи.
  • При захворюваннях органів сечовивідної системи (що має бактерицидну, протизапальну та сечогінну властивість масло чорного кмину вельми ефективно в профілактиці і в складі комплексного лікування сечокам'яної хвороби, нефриту, пієлонефриту, циститу, уретриту і інших захворювань органів видільної системи)
  • Для поліпшення пам'яті і роботи нервової системи, для підвищення розумової та фізичної працездатності (масло чорного кмину багате фосфоліпідами, цинком, вітамінами групи B, що поліпшують роботу мозку і нервової системи, а також містить у своєму складі вітамін Е, фосфор і кальцій, необхідні для повноцінного функціонування мускулатури).
  • Для зміцнення імунітету, для профілактики онкологічних захворювань. Наукові дослідження довели, що багате антиоксидантами масло чорного кмину стимулює діяльність вилочкової залози - лімфоїдного органу, «відповідає» за імунний захист людського організму. Також вченими було встановлено, що при регулярному вживанні в їжу масла чорного кмину в значній мірі покращується функціональний стан кісткового мозку. Саме цей факт зумовлює доцільність застосування масла чорного кмину в раціоні харчування хворих на лейкемію (рак крові).

Крім того, масло чорного кмину при зовнішньому застосуванні найбільш ефективно при:

  • Захворюваннях шкіри (надає на шкіру бактерицидну, протизапальну, противірусну, протигрибкову і протиалергічну дію масло чорного кмину є ефективним засобом лікування вугрової висипки, грибкових захворювань шкіри, екземи, атопічного дерматиту, алергічних дерматитів, кропив'янки, псоріазу, бородавок, герпесу, позбавляючи та інших дерматозів ).
  • Супроводжуються больовим синдромом захворюваннях м'язів і суглобів
  • Захворюваннях вуха і риніті (нежиті)
  • Геморої

Застосування масла чорного кмину в косметології

Є багатим джерелом речовин, благотворно впливають на стан шкіри і волосся (ненасичені Омега-6 і Омега-9 кислоти, вітаміни А, Е і групи B, фітостероли, цинк та інші мінеральні речовини), масло чорного кмину протягом багатьох сторіч користується великою популярністю у жінок в якості ефективного косметичного засобу.

чорний кмин в косметологіїПри зовнішньому використанні масло чорного кмину надає наступну косметичну дію:

  • Пом'якшують, освіжає і тонізує шкіру, покращує її структуру і рельєф, оберігає шкіру від висихання і лущення (входять до складу олії чорного кмину ненасичені жирні кислоти, вітаміни Е і B3 підтримують оптимальний водно-ліпідний баланс шкірного покриву)
  • Сприяє розгладженню зморшок, підвищує пружність і еластичність шкіри, а також сприяє усуненню розтяжок шкіри, часто утворюються у жінок після пологів (що містяться в олії чорного кмину вітаміни А, С, цинк і мідь стимулюють природне вироблення білка фібрилярні колагену, що додає шкірі еластичність і пружність)
    Запобігає передчасному старінню шкіри, пов'язане з надмірним впливом на шкіру сонячних променів або характерним для періоду менопаузи гормональним дисбалансом (входить до складу масла чорного кмину вітамін Е нейтралізує негативний вплив на шкіру ультрафіолету, а фітостероли заповнюють дефіцит естрогену в організмі жінки)
  • Ефективно очищає шкіру від забруднень, нормалізує секрецію сальних залоз шкіри, попереджає запалення шкіри і поява вугрової висипки (присутні в маслі чорного кмину фітостероли, Омега-6 і Омега-9 кислоти, дубильні речовини, цинк і марганець надають бактерицидну, протизапальну і антисептичну дію на шкіру, цинк сприяє звуженню пор шкіри і зменшує вироблення секрету сальних залоз)
  • Усуває набряклість шкіри, попереджає появу целюліту, нормалізуючи циркуляцію крові та лімфи в підшкірно-жировому шарі
  • Покращує стан волосся і шкіри голови (багате необхідним для здоров'я волосся вітамінами групи B, макро- і мікроелементами масло чорного кмину запобігає розвитку себореї і пов'язане з цим захворюванням появу лупи, перешкоджає випаданню, ламкості і поседению волосся)

У зв'язку з перерахованими вище властивостями масло чорного кмину особливо часто використовується:

  • у складі різних масок і кремів для догляду за проблемною і жирною шкірою
  • у складі масок по догляду за волоссям
  • в якості складового компонента очищувальних засобів для шкіри
  • як інгредієнт косметичних засобів, призначених для догляду за ніжною шкірою бюста і області декольте
  • у складі антицелюлітних обгортань і масажних масел, призначених для антицелюлітного масажу
  • для вітамінного збагачення косметичних засобів для догляду за шкірою і волоссям (кремів, шампунів, бальзамів та ін.)

Необхідно відзначити, що зважаючи вельми інтенсивної дії на шкіру масло чорного кмину не рекомендується використовувати в косметичних цілях в чистому, нерозбавленому вигляді (виняток становить лише застосування масла чорного кмину на невеликих ділянках обличчя і тіла - в областях локалізації вікових і мімічних зморшок, в області носогубних складок, на невеликих ділянках запаленої, огрубілою або лупиться шкіри і т.д.). У косметології «сильнодіючий» масло чорного кмину найчастіше використовують у суміші з іншими косметичними маслами (оливковим, маслом виноградних кісточок та ін.)

Масло чорного кмину також знаходить достатньо широке застосування в ароматерапії (в якості базового (транспортного) масла).

Спосіб застосування масла чорного кмину

Для профілактики і лікування захворювань, а також з метою зміцнення імунітету масло чорного кмину рекомендується приймати:

  • Дорослим - по 1 ч. Ложці на день
  • Дітям (з 6-ти років) - по 1/2 ч. ложці на день

Масло чорного кмину бажано вживати в їжу вранці, після сніданку. Для поліпшення смаку цього рослинного масла його можна перед вживанням змішувати з фруктовим соком, йогуртом або медом.

Тривалість курсу щоденного вживання масла чорного кмину може становити від 3 до 4 місяців. При необхідності курс прийому цей продукту можна повторити з перервою в 2 місяці.

Протипоказання до вживання

Індивідуальна непереносимість продукту. Масло чорного кмину протипоказано вживати вагітним жінкам, а також людям, що перенесли недавно операції з трансплантації органів. При зовнішньому застосуванні масло чорного кмину в ряді випадків може викликати роздратування і алергічні реакції шкіри.

Умови зберігання

Масло чорного кмину бажано зберігати в сухому, захищеному від світла місці при температурі, що не перевищує 25ºC